Sommarmöte i Skåne 2014

Sommarmöte i Skåne 2014

Årets sommarmöte ägde rum i södra Skåne, där vi såg fina Blondedjur och några av de tjurkalvar som är anmälda till köttrasprövningen kommande säsong. Vi startade med fika vid Näsbyholmssjön, som tillhör Näsbyholms Gods, där Gert Nilsson och Inger Jonasson på gården Katsösa har betesavtal och betande djur. Hemmagården Katslösa är en vackert belägen kringbyggd skånegård och omfattar 50 ha åker. Gert tog över efter föräldrarna i mitten av 70-talet och har sedan dess fött upp köttdjur. I början var det korsningskor, men nu består avelsbesättningen av 15 Blondekor och 40 Simmental. De första Blondedjuren (en tjur och två kvigor) kom till Katsösa från Köpingebro1995 och i slutet av 90-talet köptes några kor från Reiner Larsson i Brasta, som då avvecklade sin avelsbesättning. Dessa djur bildar grunden i den nuvarande avelsbesättningen på Katslösa, som givetvis utvecklats framåt sedan dess eftersom man använder sig av semintjurar i avelsarbetet. Man strävar efter tidiga vårkalvningar (jan-mars) och sonen Mikael seminerar alla kor som brunstar under stallperioden. Från Katslösa kommer den prövningstjur som hittills betingat högst pris inom rasen (67 000 kr) och som blev bästa Blondetjur i år och man har anmält tre tjurar till kommande prövningsomgång.

Vi gjorde också ett intressant studiebesök på företaget Katsösa Agro (granne med familjen Nilsson/Jonasson) som drivs av Morgan Nilsson (kusin med Mikael) och som odlar 700 ha vall och som specialiserat sig på produktion av hösilage till hästar. Fodret säljs i små eller stora fyrkantsbalar och levereras direkt till kunderna. Företaget hade själva utvecklat en produktionskedja som var imponerande.

Andra gården som besöktes var Nannehill, utanför Tomelilla. Där bor Gustav Walters och Jessica Håkansson sedan 2007. Gården som tidigare var en kringbyggd skånegård brann ner 2009 och därför finns det nu både en ny ladugård och ett nytt bostadshus på gården. I ladugården ryms 32 kor och lika många ungdjur och i dagsläget består den växande avelsbesättningen av 15 Blondekor, resten är korsningar. Till Nannehill hör endast12 ha åker, så alla djur betar på marker som ligger ca.2 mil norr om gården. Några av blondekorna på Nannehill härstammar från Gustavs föräldragård Kullentorp, där hans far Per-Gustav Walters (tidigare ordförande i Blondeföreningen) hade en större avelsbesättning.

Sommarmötets sista besök var på Christinelunds Gård, belägen utanför Viken, inte långt från Helsingborg. Vi togs emot av Christer Ewald, anställd av Pilskytte Lantbruk AB, som driver produktionen på gården. Här har man sedan 1995 satsat mycket på pollade djur genom att importera embryon från Kanada, vilket resulterat i att samtliga moderdjur nu är pollade. Därför har man åter börjat seminera med franska tjurar för att förbättra köttigheten och ändå behålla hornlösheten. På grund av generationsskifte på gården har ägaren beslutat att det istället för nötkreatur ska satsas på hästar. Detta medför att hela avelsbesättningen om 15 kor, 12 dräktiga kvigor och 3 avelstjurar är till salu. Christer som skött om och ansvarat för djuren sedan 2004 tycker detta känns tråkigt, men hoppas att alla djur säljs till samma gård och till en avelsintresserad köpare. Stort tack till arrangörerna Gustav Walters och Mikael Jonazon för ett mycket trevligt och intressant sommarmöte.